Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemeyle birlikte LPG (sıvılaştırılmış petrol gazı) tanklarının ömürlerinin tank üzerine yazılması zorunlu hale getirilmiştir. LPG tankı hafif ve ağır kusurlu şeklinde ikiye ayrılıyor.


Tankın üzerinde belirtilen tarih 6 (12/02/19) haneli ise hafif kusurlu sayılıyor ve sızdırmazlık raporu istenmiyor. LPG tankının üzerinde belirtilen tarih 4 (02/19) haneli ise ağır kusurlu sayılıyor. Bu durumda araç sahibinden sızdırmazlık raporu isteniyor.

Sızdırmazlık raporu nasıl alınır?

Sızdırmazlık raporu LPG montajınız sonrası tecrübeli ekibimiz tarafından gerekli kontrollerin ve testlerin yapılmasının ardından yetkilendirilmiş firmalar tarafından veriliyor. Bu rapor Makina Mühendisleri Odası tarafından verilen rapora eşdeğer sayılıyor. Makina Mühendisleri Odası veya akredite olmuş yetkili firmalardan alınan sızdırmazlık raporu 1 ay için geçerlidir.

 

Sızdırmazlık raporu için hangi belgeler gereklidir?

İlk kez LPG/CNG takılmış ya da yakıt tankı kullanım süresi dolmuş ve değişmiş araçlardan tadilat muayenesi için gerekli belgelerden başka Yakıt Sistemi Montaj Belgesi ve LPG’li araç kontrol formu istenir. Eğer LPG/CNG tankının süresi dolmuş ve bu araç muayenesi sırasında anlaşılmışsa, hafif kusurlu kabul edilir.

Sızdırmazlık raporu alma işlemleri için istenen belgeler;
 
Ruhsatın aslı

Trafik Sigortası

Nüfus cüzdanı aslı

Şoförler Odası'ndan alınan trafik tescil müracaat formu

Tadilatı yapan yetkili mühendis tarafından hazırlanan tadilat projesi ve hesaplamaları

Garanti Belgesi

Montajın yapıldığı firmadan alınan fatura

Sızdırmazlık raporu kaç yıl geçerli?

LPG sızdırmazlık raporu süresi ortadan kalktı. Rapor için artık süre şartı aranmıyor. 1 Ocak 2018 tarihine kadar sızdırmazlık raporu süresi özel araçları için 2 yıl ticari araçlar için de 1 yıl geçerliydi. 1 Ocak 2018 tarihinden sonra yürürlüğe giren yeni yönetmelikle birlikte sızdırmazlık raporu için süre şartı aranmıyor.

Sızdırmazlık raporu muayenede gerekli mi?

Araç ruhsatına LPG/CNG dönüşümü işlenmiş araçlar için yapılan muayene işleminde sızdırmazlık raporu belgesi gerekli değil. Eğer aracınızın ruhsatında LPG dönüşüm sistemi işli değilse montajın yapıldığı servis tarafından verilen Yakıt Sistemi Montaj Belgesi yeterli.

Sızdırmazlık raporu süresi bitmişse bile aracınız muayeneden hafif kusurlu olarak geçer.

LPG'li araçların muayenesi nerede yapılır?

LPG li araçların periyodik muayeneleri Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın belirlediği standartlara uygun şekilde yapan TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonlarında yaptırılıyor. 197 sabit ve 73 adet gezici olmak üzere toplam 270 istasyondan birinde aracınızın muayenesini yaptırabilirsiniz.

Muayene için size en yakın TÜVTÜRK istasyonlarından birinden randevu alabilirsiniz. Muayeneye gitmeden önce eksik evraklarınızı tamamlayın ve aynı zamanda bakımlarını yaptırın.